20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Stryk - Švestkový bramborák

Název Množství a jednotka
brambory 750 g
vejce 2 ks
hladká mouka 3 - 4 lžíce
sůl 1 lžička
cukr třtinový 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)


Stryk je ve slezském nářečí (převzato z polštiny) bramborový placek. A stryk se sliwkami - švestkový bramborák - to je prostě vzpomínka na dětství a babiččiny dobroty. Ve Slezsku (vlastně nejen tam) se obvykle připravovaly stryky na rozpálené suché plotně na kamnech, někdy také v peci. Dneska pec nebo kamna má už doma málokdo, takže nám nezbývá nic jiného, než je upéct normálně v troubě. A stejně jako u ostatních krajových jídel se v jednotlivých krajích příprava (i názvy) těchto bramboráků liší, někde dělají klasické bramborové těsto i s česnekem, místo švestek se dají dát jablka, meruňky, někde sypou povrch mákem rozmíchaným s cukrem... každopádně jakkoliv šíleně to pro někoho možná vypadá, tak... já jsem ho pečený v koláčové formě zvládla sama.



Postup
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé kapky). Slijeme přebytečnou vodu, přidáme vejce, osolíme rovnou čajovou lžičkou soli, promícháme a zahustíme hladkou moukou, těsto by nemělo být moc husté (asi 4 lžíce). Troubu vyhřejeme na 190°. Pekáček nebo koláčovou formu vymažeme poctivě sádlem, vlijeme bramborové těsto a poklademe vypeckovanými čerstvými švestkami nebo švestkovým kompotem (bez šťávy). Povrch lehce pocukrujeme třtinovým cukrem a upečeme dozlatova asi 40 minut. Upečený švestkový bramborák potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. Podáváme nejlépe horký, ale i za studena je výborný.

Poznámka:
Z třičtvrtě kila brambor je množství tak do větší koláčové formy, těsto by nemělo být na plechu moc vysoké, maximálně tak jeden a půl centimetru.
Místo švestek jdou klidně dát oloupaná jablka nebo vypeckované meruňky.


 


RECEPTY

Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Postup: Tvaroh smícháme s vajíčky a špetkou soli, smícháme s krupicí a strouhankou a... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotový zákusek s broskvemi

Postup: Žloutky šleháme s horkou vodou, přidáme cukr a po troškách mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Avokádová pomazánka

Postup: Zralé avokádo (pokud je avokádo tvrdé, necháme jej při pokojové teplotě dozrát... zobrazit recept

RECEPTY

Králík pečený s rajčaty a houbami

Postup: Králíka naporcujeme osolíme, opepříme, posypeme kmínem. Do pekáče dáme máslo,... zobrazit recept

RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...